Tibi Ușeriu s-a născut în urmă cu 50 de ani într-un sat pierdut de la poalele munților Călimani. Povestea lui începe într-o familie cu mari probleme legate de violența domestică, o familie destrămată în care cu greu putea să își imagineze un trai bun. Pleacă din țară înainte de a-și termina liceul cu speranța de a-și face un rost pe lume.
Anturajul în care nimerește nu îl ajută prea mult, așa că o ia pe o cale plină de infracțiuni, lucru care îi atrage după sine o condamnare grea de 10 ani într-o închisoare de maximă securitate din Germania. După ce își ispășește pedeapsa se întoarce în țară și se alătură fratelui lui care conduce organizația Tășuleasa Social.
Voluntariatul, proiectele sociale și de mediu, îl determină să își schimbe viața. În cadrul organizației Tășuleasa Social participă, alături de un număr mare de voluntari, la amenajarea unul traseu montan și este organizatorul maratonului Via Maria Theresia, care este deja la a cincea ediție și care adună peste 700 de sportivi, devine instructor la Școala de Mers pe Munte, unde le prezintă participanților secretele mersului pe munte, dar și cum pot să își înfrângă fricile, să își părăsească zona de confort și să trăiască împliniți.
În cadrul Camionului de Crăciun se simte fericit că poate să aducă bucurie copiilor din mediul rural în care acesta ajunge an de an, iar primăvara, în cadrul proiectului Ziua Bună! Ziua Voluntarilor Mici are ocazia de a-i încuraja pe elevi să devină responsabili și să se implice în problemele comunității din care fac parte.
Este ambasador al proiectului Via Transilvanica, în cadrul căruia dorește să amenajeze un traseu de 1400 km de drumeție care să străbată Transilvania de la Drobeta Turnu Severin la Putna.
Dar nu se mulțumește doar cu atât. Viața lui plină de adrenalină de până acum îl împinge spre un nou mod de viață: începe să alerge. Face o pasiune din a-și depăși limitele. Participă la maratoane montane din țară și străinătate, iar cele mai importante victorii le are la concursul 6633 Arctic Ultra 620 km, pe care îl câștigă de trei ori la rând, în 2016, 2017 și în 2018.
În 2020 locul 2 la Yukon Arctic Ultra 500 km, 2021 Turul Giganților 330 km si 2022 câștigă Lapland Arctic Ultra 500 km.
Septembrie 2022 aleargă 1400 km, de la Putna la Drobeta Turnul Severin, fiind și unul dintre inițiatorul proiectului.
Pasionat de expedițiile în zone extreme, în 2018 participă în Himalaia la cel mai înalt maraton montan din lume.
Devine un exemplu pentru cei din jur și o încurajare pentru toți cei care își doresc ceva și nu au curajul să își schimbe viața.
În 2017 publică o carte autobiografică, intitulată 27 de pași. Iată ce zice despre el:
”Lumea mă știe drept alergător de anduranță. Ce nu știe, însă, e povestea vieților mele paralele. Am fost pe rând: slugă la ciobani pe Bârgaie, porcar în armata română, azilant politic în Berlin, pizzar într-un restaurant italian, bodyguard la un interlop sârb, martor într-o galerie de alba-neagra în Gran Canaria și autor de jafuri armate. Am evadat din două închisori europene, dar nu și din a treia.Vânat prin Interpol, am devenit client al unei pușcării de maximă securitate. Drept urmare, timp de aproape 10 ani am lipsit la apel din propria tinerețe, închis complet singur între patru ziduri albe, foarte groase. Cei care au auzit de mine după ce am câștigat 6633 Arctic Ultra vor descoperi în această carte povestea mea așa cum n-o știe și n-a auzit-o nimeni, niciodată.”