Eugen Vaida este arhitect cu o bogată activitate în proiectarea de arhitectură în mediul rural transilvănean.
În domeniul patrimoniului, a inițiat și dezvoltat prin Asociația Monumentum o serie de programe aplicate de conservare și educare, în strânsă legătură cu comunitățile locale din satele săsești.
Este proprietarul unei vaste colecții de etnografie, fondator și președinte al Rețelei Colecțiilor și Muzeelor Etnografice Sătești Particulare din România (RECOMESPAR)
Preocupările sale se îndreaptă către creșterea calității obiectului de arhitectură în mediul rural, prin formarea arhitecților și a studenților arhitecți, prin explorarea unor tehnici tradiționale și materiale locale, prin identificarea soluțiilor care să corespundă confortului actual de locuire.
Ca membru al Grupului Rural al Ordinului Arhitecților din România a inițiat și a sprijinit realizarea unor îndrumare de proiectare contextuală pentru o mare parte din zonele etnografice ale României, iar în prezent coordonează proiectul de cartare a meșterilor populari și ale produselor tradiționale din domeniul construcțiilor din România.
A participat ca membru în numeroase comisii de avizare și consultare privind intervențiilor în zone istorice cu fond construit valoros.